dimarts, 7 de maig del 2013

3a sessió de Ben Plantada: El museo marítimo

MUSEU MARÍTIM


 El dijous dia 25 d’ abril vam visitar el museu marítim de Barcelona. Vam sortir del jardí on treballem cap a les 10 del matí i allà ens esperava una guia que ens aniria explicant tot sobre la història del museu, els vaixells que hi havia dins i les infraestructures. Primer ens va explicar el que faríem durant la visita i un cop dins va començar a explicar-nos una mica sobre les construccions i instal·lacions del museu situat a les Drassanes Reials. La seva historia tracta sobre el rei que volia fer seva tota la mediterrània i va decidir construir l’edifici, en el museu està gravat que ho van construir al segle Xlll però després es va demostrar que en realitat va ser durant el segle XVl. Seguidament ens va ensenyar una exposició temporal feta sobre un mur de capses de cartró i ens va explicar que el tenien així a causa de la crisi i a més a més perquè així es pot després reciclar. Al costat hi havia l’exposició de la dona i la salut. També hi havia un gran vaixell, la reproducció d’una galera de la batalla de Lepant (hi van haver-hi dues batalles de Lepant), que el vam veure des de diferents angles. Mentre ens anava dient com els utilitzaven en el passat i com tractaven els que estaven condemnats a remar: Els tenien allà remant amb una alimentació pèssima i encadenats sense que es poguessin moure fins que morien. Tot seguit vam passar a veure unes ruines romanes amb uns grans forats a terra on hi dipositaven urnes funeràries plenes de cendres. Després ens van ensenyar uns quants vaixells més i ens van explicar que en el passat, com que no tenien càmeres de fotos, havien de fer reproduccions reals fent-ne maquetes per ensenyar a les escoles de nàutica. Finalment, ja acabant la visita, ens van ensenyar la part de davant d’un vaixell amb el qual atacaven a altres vaixells per darrera. Ja finalitzada la visita la Lara i jo vam demanar informació per fer l’entrada del blog a Oficis a la ciutat. 

 Això és una part del que he trobat: 

 CENTRE D’ INFORMACIÓ MARÍTIMA “El Museu Marítim conserva uns importants fons de patrimoni històric i artístic, agrupats per col·leccions: fons d’imatges, fons d’arxius d’empreses, embarcacions, patrimoni moble, fons bibliogràfic, col·lecció cartogràfica, etc. L’objectiu és conservar-lo per a les futures generacions i posar-lo a disposició de la societat. Els instruments de gestió d’aquests fons són el Centre de Documentació Marítima, l’Arxiu General del Museu i la Biblioteca.” 

 RECERCA Per al Museu Marítim de Barcelona, aprofundir en el coneixement de la cultura i del patrimoni marítim i difondre’l al conjunt de la societat ha esdevingut una línia d’acció prioritària, ja que vol esdevenir un centre de referència per al nostre país, i un punt de trobada de tots aquells que s’interessen per la mar com a espai de cultura. Fruit d’aquesta vocació crea, l’any 2007, l’Observatori Permanent d’Història i Cultura Marítima de la Mediterrània, una iniciativa a l’entorn de la qual s’articulen els programes i les activitats realitzades pel Museu amb l'objectiu de conèixer més i millor el nostre passat vinculat al mar i les manifestacions que ahir i avui aquesta relació ha generat. 

 Font: mmb (museu marítim de Barcelona) 

 Miriam Sánchez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada